Oddajte odslužen les v krog ponovne uporabe

Ste lastnik odsluženega lesa? Vas "kup" lesa, ki stoji za hišo in ne veste kaj bi z njim, moti? Naj vam povemo, da sežig ni edina rešitev.


Po podatkih European Building Institute se bo do leta 2050 vsako leto v Evropi porušilo 0,2% celotnega stavbnega fonda. Za Slovenijo to vsakoletno predstavlja pribljižno 8000 porušenih stavb iz česar lahko letno pričakujemo okvirno 17.000 m3 lesa pridobljenega iz porušenih objektov.


Odslužen les takšnega izvora lastniki običajno razžagajo in sežgejo ali pa ga porabijo za ogrevanje v hladnejših mesecih. Pa to ni potrebno. Les iz porušenih ostrešij ali drugih objektov je po podatkih in testih izvedenih na Biotehniški fakulteti v sklopu projekta ReWin z ustrezno obdelavo in obrezavo zunanjih strohnjenih plasti popolnoma kakovosten ter primeren za nadaljno uporabo v novih produktov.


Da bi preprečili običajen sežig takšnega lesa, smo v podjetju v sodelovanju z Univerzo na Primorskem razvili mobilno aplikacijo RECAPPTURE, preko katere lahko v štirih enostavnih korakih objavite vaš odslužen les v bazo, prek katere bodo podjetja in posamezniki lahko dostopali do podatkov o odsluženem lesu, ki ga želijo odkupiti. Vabimo vas, da si apliacijo prenesete in jo začnete uporabljati prek spodnje QR kode. Trenutno aplikacija deluje zgolj v Android okolju, razvijamo pa že njen spletni vmesnik, ki bo omogočal enostavnejšo uporabo in bo vsem zainteresiranim dostopen neglede na operacijski sistem.


Z aplikacijo želimo odslužen les vključiti v nov življenjski cikel in preprečiti vstop kakovostnega lesa v fazo sežiga, ki v tem stanju zagotovo še ni potrebna. Potencialno količino lesa na voiljo za oddajo lahko v bazo Recappture objavite že pred planirano porušitvijo objekta in si tako še pred tem zagotovite zainteresiranega odjemalca. Z zavedanjem o pomembnosti ponovne uporabe lesa lahko vsi deležniki po svojih najboljših močeh sodelujemo v procesu trasformacije družbe ter gospodarstva v odgovornejšo in trajnostno smer.

Mogoče vas zanima tudi...
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door
msora_logo_white
Kontakt

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

Facebook
Zastavi vprašanje

© 2017  M SORA   www.m-sora.si