Oddajte odslužen les v krog ponovne uporabe

September 26, 2019

Windows in saunas

April 23, 2019

Okna v savnah

April 23, 2019

Uporaba novih tehnologij v razvoju oken – 3D tiskalniki

November 26, 2018

1/8
Please reload

Okna v savnah

April 23, 2019

Glavni evropski inštitut za okna (IFT Rosenheim) je objavil članek v reviji Glaswelt, kjer povzema značilnosti lesa uporabljenega v savnah, tako za notranje kot za zunanje stavbno pohištvo. Povzetek članka vam ponujamo spodaj.  

 

Savne so prostor, kjer je običajno veliko vgrajenega lesa. Zaradi specifičnih lastnosti prostora, pa moramo le tega skrbno izbrati, da bo dolgo lahko služil svojemu namenu. 

 

Les vgrajen v savne mora biti odporen na:

•      Visoko temperaturo znotraj (Tnot)

•      Visoko razliko v temperaturi zunaj-znotraj (ΔT)

•      Visoka relativna vlaga (RH%)

 

Različni tipi savne zahtevajo različne relativne zračne vlažnosti (RH%) ter različne temperature (T). 

V turških savnah, se zaradi velike vlage v prostoru, les ne uporablja. Prostor je običajno brez oken, v kolikor okna so morajo biti iz PVC ali kovinskih okvirjev.

 

Les uporabljen v savnah mora biti brez smole, grč in razpok (predvsem to velja za les za sedalne in ležalne površine). Zato se uporabljajo lesne vrste, kot so: abachi, jelša, trepetlika, zahodna čuga, smreka, jelka, rdeča cedra ter termično modificiran les. Les v notranjih prostorih je skrbno pobrušen, vendar nezaščiten in ne pobarvan – izogibati se je potrebno nepotrebnim izrezom, utorom, ki so kasneje prostor za zadrževanje umazanije in vlage. Uporaba eteričnih olj na izbor lesa nima vpliva. Da je izgled prostorov čim bolj enoten se za okna v savnah uporabljajo enake vrste lesa kot za notranjo opremo. Najbolj pogosto uporabljene lesne vrste so: zahodna čuga, smreka, jelka ter rdeča cedra.

 

V kolikor je želja uporabiti PVC okna, morajo biti le ta temperaturno odporna zato vsebujejo ojačitve, ki preprečujejo preveliko raztezanje profilov. Okna v savnah imajo običajno fiksne zasteklitve, steklo na notranji strani oken in vrat pa mora biti kaljeno (ESG). Če so vgrajena okna, ki se odpirajo, moramo paziti na izbiro okovja, ki mora biti odporno na visoko vlago, v primeru solnih sob, pa tudi na korozijo zaradi soli. Proti njej se lahko zaščitimo z uporabo okovja iz nerjavečega jekla. Vgradnja oken v savne mora biti izvedena z materiali, ki so paronepropustni na notranji strani, paropropustni in vodotesni na zunanji strani, zrakotesni ter temperaturno odporni. 

Glede na zahteve prostora, moramo izbrati tudi ustrezno zvočno izolativnost okna in njegove vgradnje. Okna pa ne smejo biti vgrajena v neposredno bližino ogrevalnega telesa savne (peči). 

 

Kot vedno, moramo tudi les za savne izbrati skrbno in z znanjem, da bo lahko nudil prijetne in sproščujoče trenutke številnim uporabnikom, dolga desetletja uporabe.

Fotografije: Glaswelt, maj 2018

Vir članka: Es muss funkrtionieren – dauerhaft, Glaswelt, May, 2018.  

 

 

Please reload

Mogoče vas zanima tudi...

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

msora_logo_white
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door

© 2017  M SORA   www.m-sora.si

Zastavi vprašanje
Facebook

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

Kontakt