Uporaba novih tehnologij v razvoju oken – 3D tiskalniki

3D tiskanje je termin, ki se uporablja pri procesih, pri katerih se material pod računalniškim nadzorom spaja ali utrjuje in s tem oblikuje nova tridimenzionalna telesa. V zadnjih letih se uporaba 3D tiskanje močno povečuje, predvsem v namene izdelave prototipov in aplikativnih rešitev v proizvodnih procesih. Tiskalniki nam omogočajo tiskanje 3D teles v skoraj neomejenih oblikah, geometrijah in so običajno zasnovani s 3D CAD računalniškimi programi.


Zaradi vse večje želje strank po individualizaciji in prilagoditvah standardnih produktov, tudi v industriji oken, večje serijske proizvodnje novih produktov niso ekonomsko upravičene. Izdelava tovrstnih produktov, bi običajno zahtevala izdelavo novega orodja za vsak posamezen nov element in proizvodnjo le teh, katerih stroški z lahka presegajo vrednosti čez deset tisoč €. Razvoj modernih materialov in novih tehnologij, v zadnjih letih, pa sta omogočila uporabo 3D tiskalnikov za izdelavo produktov, majhnih serij (1-10 kosov), s ciljem zadostiti specifičnim zahtevam in željam posameznega kupca.


Prvi korak pri izdelavi 3D tiskanih izdelkov, je izdelava 3D CAD modela. Modeli se shranijo v STL "stereolithography” datotečnem format, v katerem se vse površine modela definirane z manjšimi trikotnimi ploskvami. STL model je nato razdeljen na številne sloje, katere 3D tiskalnik tiska v določenem zaporedju. Zadnji korak je izvedba samega 3D tiskanja.


3D tiskani izdelki se fizično testirajo in pregledajo. V kolikor so kakršna koli odstopanja od prvotnih zahtev modela, se v CAD model vnese spremembe in izdelke ponovno natisne. Ta proces izdelave in vnosa korekcij se po potrebi večkrat ponovi.


Okna, ki so povsem prilagojena željam in zahtevam kupcev zahtevajo prilagoditve tudi vseh njihovih posameznih komponent. 3D tiskalniki nam omogočajo, da z izdelavo majhnih serij, zadostimo vsem željam kupcem in s tem ponudimo na trgu povsem nove, unikatne rešitve.


Slika 1: Prikaz procesa razvoja 3D tiskanega izdelka, od CAD modela do končne 3D tiskane oblike


Slika 2: Tiskani 3D končnik v uporabi

Mogoče vas zanima tudi...
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door
msora_logo_white
Kontakt

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

Facebook
Zastavi vprašanje

© 2017  M SORA   www.m-sora.si