Odslužen les iz kozolca odpornejši od novega lesa


Na Oddelku za lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je bila opravljena analiza odsluženega lesa smrekovine iz podrtega kozolca v Sedejevi dolini. Analiza je bila izvedena na osmih različnih vzorcih, rezultati pa so bili primerjani z rezultati testov na referenčnem svežem lesu smrekovine. Povprečna gostota vzorcev lesa iz kozolca je bila 422 kg/m3 (med 324 kg/m3 in 504 kg/m3), medtem ko je bila gostota kontrolnega vzorca 428 kg/m3. Povprečna izguba mase vzorcev lesa iz kozolca po izpostavitvi navadni tramovki (Gloeophyllum trabeum) je bila 29,2 % (med 22,4 % in 36,4 %), medtem ko je bila ta v primeru svežega lesa smreke 35,2 %.


Rezultati potrjujejo tezo, da je bil les, ki so ga vgrajevali včasih višje kakovosti zaradi načrtovane sečnje in ustrezne izbire dreves. Rezultati tudi potrjujejo, da je odslužen les ob ustrezni izbiri zelo kakovostna surovina za izdelavo novih izdelkov iz lesa.

Mogoče vas zanima tudi...
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door
msora_logo_white
Kontakt

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

Facebook
Zastavi vprašanje

© 2017  M SORA   www.m-sora.si