Kakšno težo okenskega krila lahko prenese okovje?

Področje okovja lesenih oken v veliki večini obvladujejo štiri velika podjetja: Roto, Siegenia, Maco in Winkhaus. M SORA uporablja sisteme podjetja Roto. Vsako izmed naštetih podjetij ponuja nagibno vrtljivi sistem (angleško Tilt&Turn, nemško dreh-kipp), ki je lahko v standardni ali skriti izvedbi ter sistem okovja za večja in težja krila. V tabeli so zbrani podatki posameznih proizvajalcev in maksimalne dovoljene teže kril, ki jih njihovi sistemi dovoljujejo.


Kaj to pomeni v praksi? Večino teže okenskega krila predstavlja toplotno izolacijsko steklo. 1 m2 stekla z debelino 1 mm tehta 2,5 kg kar za standardno troslojno zasteklitev s tremi 4 mm stekli pomeni 30 kg/m2. V kolikor je okno veliko 1200 mm × 1400 mm znaša teža krila približno 50 kg, krilo balkonskih vrat z dimenzijami 1000 mm × 2300 mm pa 70 kg. Oboje v popolnoma v skladu z omejitvami tako za vidno kot skrito okovje. V koliko pa bi želeli večja balkonska vrata z dimenzijami 1200 mm × 3000 mm in lepljenim zunanjim steklom, bi morali uporabiti stekla z debelino 6 mm oz. lepljeno steklo iz dveh 5 mm stekel (npr. 55.2). To bi pomenilo, da je teža krila približno 200 kg kar pomeni, da je potrebno posebno okovje. Dimenzije oken torej pomembno vplivajo na težo okenskih kril in posledično na tip okovja in nenazadnje tudi ceno okna.

Mogoče vas zanima tudi...
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door
msora_logo_white
Kontakt

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

Facebook
Zastavi vprašanje

© 2017  M SORA   www.m-sora.si