Kaj delajo LEOPARDOVE PIKE na steklu?

Anizotropija, iridescenca, napetostni vzorci ali leopardove pike so izrazi s katerimi opisujemo mavričaste madeže, ki se včasih pojavijo na steklu. V splošnem z anizotropijo opisujemo lastnost določenih površin, da spremenijo barvo ali barvni odtenek glede na kot opazovanja. Pojav je najvidnejši pri milnih mehurčkih, na krilih metuljev ter morskih školjkah.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Iridescenca


Mavričasti madeži nastanejo, ker se kaljenemu ali delno kaljenemu steklu med termičnim postopkom obdelave spremeni napetostno stanje. Vsakršno neenakomerno segrevanje, hlajenje ali pa premikanje stekla po valjih, v kalilnici, lahko povzroči efekt anizotropije. Večja ko je nehomogenost postopka, bolj vidna je anizotropija. 100 % enakomernega procesa kaljenja še ni mogoče zagotoviti, vendar se steklarji vse bolj trudijo k temu. Med procesom torej nastajajo napetostna polja, ki lahko v polarizirani svetlobi povzročijo dvojni lom svetlobe. Zato včasih, ob posebnih svetlobnih pogojih, med opazovanjem kaljenega stekla vidimo polarizacijaska polja (mavrico) v obliki različnih vzorcev. Ta fenomen je specifičen le za kaljena ali delno kaljena stekla.Kljub temu, da je fenomen anizotropije del tehnološkega procesa, končne stranke nočejo sprejeti vidne anizotropije kot del stekla. Standard o steklih opisuje anizotropijo kot vizualni efekt in ne kot defekt. Želja vseh, tako proizvajalcev stekla, proizvajalcev oken ter končnih strank je, da se v bližnji prihodnosti razvijejo postopki, ki bodo zagotavljali izdelavo stekla brez leopardovih odtisov.

VIR:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Iridescenca

https://www.glastory.net/anisotropy-defect-heat-treated-glass/13.01.2018

http://www.reflex.si/si/files/default/knjiga-gradimo-s-steklom/Gradimo_s_steklom_Book_SLO_web.pdf


Vir: https://www.glastory.net/anisotropy-defect-heat-treated-glass/13.01.2018Mogoče vas zanima tudi...
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door
msora_logo_white
Kontakt

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

Facebook
Zastavi vprašanje

© 2017  M SORA   www.m-sora.si