Oddajte odslužen les v krog ponovne uporabe

September 26, 2019

Windows in saunas

April 23, 2019

Okna v savnah

April 23, 2019

Uporaba novih tehnologij v razvoju oken – 3D tiskalniki

November 26, 2018

1/8
Please reload

Numerične simulacije v razvoju in zasnovi lesenih oken

December 1, 2017

Metoda Končnih Elementov (MKE) je numerična metoda, ki se uporablja za reševanje kompleksnih inženirskih problemov. Značilna področja, ki vključujejo MKE, so strukturna analiza, prenos toplote, in pretok tekočin, vse pa imajo pri razvoju oken pomembno vlogo.
 

Kompleksne fizikalne težave je mogoče simulirati s prilagojenimi numeričnimi modeli. Vsak model je razdeljen na manjše preproste dele (elemente) končnih dimenzij z določenimi mehanskimi lastnostmi. Formulacija metode končnih elementov nekega problema je izražena s sistemom enačb. Preproste enačbe, ki predstavljajo te končne elemente, se nato združijo v večji sistem linearnih enačb ali t.i. matrike togosti, ki jo je treba rešiti, da dobimo rešitev diferencialne enačbe.

 

Primerjava med MKE (levo) in fizičnim modelov (desno) lesenega okna (legenda prikazuje pomik v mm pri določeni obremenitvi)

 

V zadnjih letih je MKE z razvojem numerične programske opreme in računalnikov našla nove aplikacije na različnih področjih industrije. Uporaba MKE pri razvoju lesenih oken je nov pristop, ki nudi odlično priložnost za vpogled v medsebojno obnašanje med lesenimi elementi okenskega profila ter lesenimi deli in ostalimi materiali, kar bi bilo sicer nemogoče.

 

Eno izmed najzahtevnejših nalog predstavlja ustrezna opredelitev lastnosti za biomateriale. Ker les predstavlja približno 90 % lesenega okenskega profila, ta korak zahteva veliko fizičnega preizkušanja v laboratoriju za pridobitev ustreznih parametrov v različnih smereh lesa (vzdolžni in prečni).

 

Primerjava med MKE modeloma dveh različnih okenskih profilov (legenda prikazuje pomik v mm pri določeni obremenitvi)

 

Uporaba numeričnih simulacij pri razvoju in zasnovi lesenih oken omogoča priložnost za testiranje različnih kontaktov, materialov, posameznih elementov ali celotnega sestava in toplotnih lastnosti ter simuliranje sile med npr. transportom, manipulacijo med montažo, obremenitvijo z vetrom, …

 

Z uporabo MKE je mogoče že v začetni fazi načrtovanja predvideti različne rešitve za zahteve posameznih strank in s tem zagotoviti najboljše možne končne rešitve v najkrajšem možnem času. MKE se sicer najpogosteje uporablja v avtomobilski industriji in gradbenem inženiringu, a je zagotovo tudi prihodnost lesenih oken in njihovega razvoja.

Please reload

Mogoče vas zanima tudi...

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

msora_logo_white
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door

© 2017  M SORA   www.m-sora.si

Zastavi vprašanje
Facebook

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

Kontakt