Medstekelni distančnik? Kaj je to?

Pri lesenih oknih največkrat pomislimo na les, steklo in okovje, redkeje pa na medstekelni distančnik oziroma nanj sploh nismo pozorni, ker se skoraj neopažen nahaja na robu stekla skrit v okensko krilo.

Pozicija medstekelnega distančnika


Osnovna funkcija medstekelnega distančnika, ki je nameščen na robovih toplotno izolacijskega stekla, je ohranjanje enakomerne razdalje med stekli (npr. 12, 14, 16, 18 mm) in preprečevanje izhajanja žlahtnega plina (argon, kripton) iz medstekelnega prostora, kar še dodatno preprečuje t.i. sekundarno tesnilo (npr. polisulfid ali silikon), ki se nahaja pod samim distančnikom. Osnovni medstekelni distančniki so (bili) izdelani iz aluminija, ki je zelo dober prevodnik toplote. Kombinacija stekla in aluminijastega distančnika v sestavi toplotno izolacijskega stekla torej predstavlja toplotni most, kar se odraža v nizki temperaturi roba notranjega stekla in posledično v nastanku kondenza. Alternativa so t.i. »topli rob« oz. »warm edge« distančniki, katerih je na trgu preko 20. Eden najpogosteje uporabljenih je TGI distančnik, ki je izdelan iz kombinacije nerjavečega jekla in polipropilena, s čimer je prekinjen toplotni most. Trenutno najboljši medstekelni distančnik na trgu je Swisspacer Ultimate, ki je izdelan iz kompozitnega polimernega materiala in je brez kovin. Prazen prostor med stenami obeh distančnikov je zapolnjen s sušilnim sredstvom.


Aluminijast (levo), TGI (sredina) in Swisspacer ultimate (desno) medstekelni distančniki


Uporaba distančnikov zaradi različnih materialov iz katerih so izdelani in različnih linijskih toplotnih prehodnosti (λ) pomembno vpliva na (I) temperaturo roba notranjega stekla, posledično (II) nastanek kondenza in (II) toplotno prehodnost celotnega okna (Uw).


Vpliv vrste distančnika na temperaturo spodnjega roba notranjega stekla

(zunanja temperatura -10 °C in 0 °C, notranja temperatura 20 °C)

Vpliv vrste distančnika na najnižjo relativno zračno vlažnost (RZV) pri kateri bo prišlo do nastanka kondenza na spodnjem robu notranjega stekla

(zunanja temperatura -10 °C in 0 °C, notranja temperatura 20 °C)

Vpliv vrste distančnika na toplotno prehodnost 1,23 × 1,48 m velikega okna (Uw) s troslojno zasteklitvijo

(model Natura Optimo) in dvoslojno zasteklitvijo (model Natura)Mogoče vas zanima tudi...
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door
msora_logo_white
Kontakt

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

Facebook
Zastavi vprašanje

© 2017  M SORA   www.m-sora.si