Oddajte odslužen les v krog ponovne uporabe

September 26, 2019

Windows in saunas

April 23, 2019

Okna v savnah

April 23, 2019

Uporaba novih tehnologij v razvoju oken – 3D tiskalniki

November 26, 2018

1/8
Please reload

Kaj vpliva na toplotno izolativnost lesenega okenskega profila?

October 20, 2017

Okenski profil sestavljata krilo in okvir. Toplotna izolativnost okenskega profila se izraža v njegovi toplotni prehodnosti (Uf) z enoto W/m2K. Uf je odvisna od (I) debeline profila (npr. 68 mm, 78 mm, 92 mm, 110 mm), (II) uporabljene lesne vrste in (III) oblike oz. detajlov profila.

 

1. Debelina lesenega okenskega profila

 

Če med sabo primerjamo podobne okenske profile splošno velja, da se Uf viša z večanjem debeline profila.

 

Vpliv debeline profila na Uf 

 

2. Lesna vrsta

 

Lesne vrste se med drugim med sabo razlikujejo tudi po toplotni prevodnosti (λ), ta pa je v osnovi odvisna od gostote lesa in tudi lesne lažnosti. λ lesa se pri enaki lesni vlažnosti viša v višanjem gostote lesa. λ smreke je 0,11 W/mK, macesna 0,13 W/mK, merantija 0,15 W/mK in hrasta 0,18 W/mK. Zelo dobro λ ima termično modificirana (TM) smrekovina in sicer 0,09 W/mK. Posledično se tudi Uf spreminja z uporabo različnih vrst, kot je prikazano na spodnjem grafu, kjer je uporabljen primer okenskega profila z debelino 92 mm in izolacijskimi zračnimi komorami (Natura E92).

 

Vpliv lesne vrste na Uf okenskega profila z debelino 92 mm in zračnimi izolacijskimi komorami

 

3. Oblika/detajli profila

 

Tudi pri enaki debelini okenskega profila in uporabi iste lesne vrste je lahko Uf različen zaradi same oblike krila ali okvirja, števila tesnil, pozicije aluminijastega odkapnika, uporabe zračnih komor v profilu … Splošno se priporoča, da sta vgrajeni vsaj dve tesnili, aluminijasti deli (npr. odkapnik na okvirju) pa niso v stiku z lesom in niso pomaknjeni v globino okenskega profila.

 

Vpliv pozicije aluminijastega odkapnika in števila tesnil na Uf 

 

Vpliv oblike okvirja in krila na Uf

 

Please reload

Mogoče vas zanima tudi...

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

msora_logo_white
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door

© 2017  M SORA   www.m-sora.si

Zastavi vprašanje
Facebook

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

Kontakt