Toplotna izolativnost lesenih oken


Toplotna izolativnost lesenih oken se izkazuje z vrednostjo toplotne prehodnosti okna oziroma Uw. Uw se izračuna po standardu EN ISO 1077-1:2017, njena vrednost, izražena z W/m2K, pa je odvisna od toplotne prehodnosti okenskega profila (Uf), toplotne prehodnosti izolacijskega stekla (Ug), linijske toplotne prehodnosti na stiku med steklom in okenskim okvirjem (Ψg), površine okenskega profila (Af), površine izolacijskega stekla (Ag) in površine celotnega okna (Aw = Af + Ag) ter dolžine stika med steklom in okenskim okvirjem (lg).

Za ustrezno primerjavo med Uw vrednostmi različnih oken se uporablja standardna dimenzija okna 1,23 × 1,48 m oziroma površina (Aw) 1,8204 m2. Na Uw v največji meri vpliva toplotna prehodnost stekla (Ug) saj površina stekla predstavlja med 70 % in 80 % celotne površine okna, medtem ko površina okenskega profila (Uf) predstavlja med 20 % in 30 %. Če povečujemo površino oken pa je vpliv stekla še intenzivnejši, saj je razmerje med površino stekla in površino okenskega profila ustrezno večje. Linijska toplotna prehodnost vpliva na Uw v manjši meri a njen vpliv nikakor ni zanemarljiv.


Največkrat so Uw vrednosti sodobnih lesenih oken z dvoslojno zasteklitvijo med 1,1 W/m2K in 1,3 W/m2K, oken s troslojno zasteklitvijo pa med 0,8 W/m2K in 1,0 W/m2K. Najbolj izolativna lesena okna lahko dosežejo Uw vrednosti tudi do 0,6 W/m2K. Podrobneje o toplotnih prehodnosti posameznih delov okna je napisano v ločenih prispevkih.

Mogoče vas zanima tudi...
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door
msora_logo_white
Kontakt

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

Facebook
Zastavi vprašanje

© 2017  M SORA   www.m-sora.si