Oddajte odslužen les v krog ponovne uporabe

September 26, 2019

Windows in saunas

April 23, 2019

Okna v savnah

April 23, 2019

Uporaba novih tehnologij v razvoju oken – 3D tiskalniki

November 26, 2018

1/8
Please reload

Ali je lahko okno pametno / inteligentno?

September 25, 2017

Okno kot ga poznamo nas v prvi vrsti asociira na zastekljeno odprtino v steni, ki jo po potrebi odpiramo ali zapiramo v želji, da si izboljšamo bivalno počutje v prostoru. V splošnem vse to počnemo sami – ročno. Poznamo sicer tudi avtomatska odpirala in zapirala vendar njihovemu delovanju ne bi mogli reči ravno »pametno«. Ste kdaj odšli na izlet, medtem je začelo deževati, vi pa ste doma pozabili odprto okno. Bilo bi lepo, če bi lahko okno zaprli kar na daljavo. Si predstavljate, da bi tako nadzorovali vsa vaša okna kar preko aplikacije oz. daljinskega upravljalnika in jih zjutraj odprli ter prezračili stanovanje, potem pa bi jim kar iz službe naročili naj se zaprejo? Nič nemogočega.

 

Če poenostavimo, za takšno delovanje potrebujemo električno omrežje in dve glavni komponenti. Pametni centralni sistem na katerega so preko brezžičnega ali kabelskega omrežja povezane končne naprave. Te so lahko televizija, hladilnik, pečica in drugi gospodinjski aparati, ogrevalni, prezračevalni sistem, senčila, sistem razsvetljave ter seveda tudi okna in vrata. Pametni centralni sistem omogoča komunikacijo in usklajeno delovanje med omenjenimi končnimi napravami. Razširjeno uporabo medmrežja iz virtualnega sveta na fizične naprave, oziroma komunikacijo med napravami in medmrežjem, imenujemo internet stvari (ang. Internet of things, IoT). Internet stvari in njegovo delovanje predstavlja nadpomenko vsem pametnim sistemom, tudi pametnemu domu in vsem končnim napravam. Njegova glavna naloga je zbiranje velike količine podatkov v realnem času s pomočjo senzorjev in merilnikov ter izmenjava le teh preko medsebojno povezanih naprav.

 

Okno lahko nadgradimo v pametno okno s pomočjo vgradnje avtomatskega sistema okovja in dodatnih senzorjev. Senzorji zaznavajo tako zunanje kot notranje parametre ključne za bivanjsko udobje in centralnemu sistemu pošiljajo pridobljene podatke. Ta jih ustrezno obdela, nato pa glede na interpretacijo od pametnega okna zahteva predvideno akcijo – naprimer uravnavanje/spremembo položaja okna. S pametnim oknom so lahko povezani tudi okenski dodatki (senčila, rolete, komarniki), ki z avtomatskim delovanjem še povečajo stopnjo udobja. Odprte so tudi možnosti za širšo povezavo med pametnim oknom in drugimi sistemi v domu, naprimer s sistemom ogrevanja, video – nadzornim sistemom, razsvetljavo...

 

Pametno upravljanje ponuja veliko prednosti končnim uporabnikom. Največjo najverjetneje predstavlja energetska učinkovitost. Pametni dom z regulacijo ogrevanja, odpiranja oken in prezračevanja nasploh, spuščanja senčil itn. omogoča tudi do 15% prihranek glede na obstoječo porabo energije posameznega gospodinjstva. Druga prednost je zagotovo povečana stopnja udobja, saj večina sistemov omogoča upravljanje naprav preko pametnih telefonov in celo nadzor na daljavo preko vzpostavljene internetne povezave. Tretjič, z vgrajenimi pametnimi sistemi zagotovimo tudi stalen nadzor nad svojim domom in s tem zvišamo stopnjo varnosti.

Please reload

Mogoče vas zanima tudi...

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

msora_logo_white
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door

© 2017  M SORA   www.m-sora.si

Zastavi vprašanje
Facebook

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

Kontakt