September 26, 2019

Ste lastnik odsluženega lesa? Vas "kup" lesa, ki stoji za hišo in ne veste kaj bi z njim, moti? Naj vam povemo, da sežig ni edina rešitev.

Po podatkih European Building Institute se bo do leta 2050 vsako leto v Evropi porušilo 0,2% celotnega stavbnega fonda. Za Slovenijo to vsakoletno predstavlja pribljižno 8000 porušenih stavb iz česar lahko letno pričakujemo okvirno 17.000 m3 lesa pridobljenega iz porušenih objektov.

Odslužen les takšnega izvora lastniki običajno razžagajo in sežgejo ali pa ga porabijo za ogrevanje v hladnejših mesecih. Pa to ni potrebno. Les iz porušenih ostrešij ali drugih objektov je po podatkih in testih izvedenih na Biotehniški fakulteti v sklopu projekta ReWin z ustrezno obdelavo in obrezavo zunanjih strohnjenih plasti popolnoma kakovosten ter primeren za nadaljno uporabo v novih produktov.

Da bi preprečili običajen sežig takšnega lesa, smo v podjetju v sodelovanju z Univerzo na Primorskem razvili mobilno apli...

October 3, 2018

28. septembra 2018 se je na Gospodarski zbornici Slovenije odprla razstava MOVECO, del katere je tudi okno ReWin. Projekt MOVECO predstavlja primere dobih praks in možnosti za prehod v krožni model gospodarstva med podjetji, javnimi in raziskovalnimi instucijami, ustanovami za gospodarski razvoj in državljani. Projekt je sofinanciran s strani transnacionalnega programa EU za Podonavje. V okviru razstave produkte predstavljajo podjetja iz Nemčije, Madžarske, Slovenije, Romunije in Avstrije.

Okno ReWin kot izbrani primer dobre prakse predstavlja možnost kaskadne uporabe gradbenega odpadnega lesa in s tem podaljševanje njegove življenjske dobe. Javnost poskuša ozaveščati tudi o zmotnem dojemanju odpadkov kot neuporabnih materialov temveč prikazuje možnost ponovne uporabe in nadgradnje še vedno kakovostnega odpadnega lesa v produkte z visoko dodano vrednostjo.

September 25, 2018

V septembru je bila dokončno razvita beta verzija aplikacije za zbiranje odsluženega lesa po Sloveniji - RecAPPture. Sledila bo faza testiranja in končni razvoj aplikacije za širšo uporabo. Aplikacija je bila razvita v sodelovanju s Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in centrom odličnosti InnoRenew CoE v sklopu projektov ReWin in RecAPPture.

September 11, 2018

Med 5. 9. 2018 in 7. 9. 2018 je v Portoroškem hotelu Grand Hotel Bernardin potekala 1. mednarodna strokovno/znanstvena konferenca Tehnologije in poslovni modeli za krožno gospodarstvo (Technologies & Business Models for Circular Economy; TBMCE). Konferenca je bila namenjena predstavitvi konceptov krožnega gospodarstva in tehnologij ter metodologij, ki prispevajo k preusmeritvi gospodarskih subjektov in družbe kot celote k bolj odgovornemu, tj. krožnemu ravnanju z viri. M SORA je 7. 9. 2018 sodelovala v Panelu 3 (Predstavitev projektov na področju krožnega gospodarstva) s predstavitvijo projekta ReWin in aktivnim pogovorom z udeleženci. 

August 17, 2018

Na Oddelku za lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je bila opravljena analiza odsluženega lesa smrekovine iz podrtega kozolca v Sedejevi dolini. Analiza je bila izvedena na osmih različnih vzorcih, rezultati pa so bili primerjani z rezultati testov na referenčnem svežem lesu smrekovine. Povprečna gostota vzorcev lesa iz kozolca je bila 422 kg/m3 (med 324 kg/m3 in 504 kg/m3), medtem ko je bila gostota kontrolnega vzorca 428 kg/m3. Povprečna izguba mase vzorcev lesa iz kozolca po izpostavitvi navadni tramovki (Gloeophyllum trabeum) je bila 29,2 % (med 22,4 % in 36,4 %), medtem ko je bila ta v primeru svežega lesa smreke 35,2 %.

Rezultati potrjujejo tezo, da je bil les, ki so ga vgrajevali včasih višje kakovosti zaradi načrtovane sečnje in ustrezne izbire dreves. Rezultati tudi potrjujejo, da je odslužen les ob ustrezni izbiri zelo kakovostna surovina za izdelavo novih izdelkov iz lesa.

August 14, 2018

V okviru projekta MOVECO, ki poteka pod okriljem transnacionalnega programa Interreg Podonavje 2014 - 2020, je 13. 8. 2018 pričela svojo pot potujoča razstava "Krožno gospodarstvo v Podonavju" ("The circular economy in the Danube region"). Del razstave je tudi okno ReWin, ki bo od 13. 8. 2018 do 20. 9. 2018 na ogled tehnološkem centru v Nemškem Augsburgu, nato pa bo do poletja 2019 svojo pot s celotno razstavo nadaljeval v Slovenijo, na Slovaško in v Avstrijo. 

July 25, 2018

V zadnji številki revije EOL (Embalaža, Okolje, Logistika) je na strani 19 predstavljen projekt ReWin in njegovi rezultati – okna in vrata. Poleg tega je na straneh 36-39 ReWin izpostavljen tudi v poročilu iz Okoljskega dneva gospodarstva, na katerem je M SORA predstavila predavanje z naslovom Okna iz odsluženega lesa – izzivi in priložnosti. Celotno številka revije EOL lahko preberete tudi na spletu.

June 5, 2018

V četrtek, 31. 5. 2018 je v Ljubljani potekal Okoljski dan gospodarstva. Na dogodku je M SORA predstavila priložnosti in izzive razvoja in izdelave oken iz odsluženega lesa ter aktivnosti v okviru projekta ReWin. Tematiko je povzel tudi slovenski časnik Finance, prispevek pa je dostopen na spodnji povezavi.

M Sora: iz odsluženega lesa delajo vrhunska okna

June 5, 2018

V četrtek, 31. 5. 2018 je v Lescah potekal Dan inovativnosti s podelitvijo priznanj najboljšim gorenjskim inovatorjem, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije. M SORA je za inovacijo Leseno okno iz odsluženega lesa prejela bronasto priznanje in posebno pohvalo za izziv krožnega gospodarstva.

Predstavitev prejemnikov priznanj

April 6, 2018

Projekt ReWin je do sedaj požel že veliko zanimanja med kupci in tudi v medijih. 5. 4. 2018 je bil predstavljen v oddaji Točka preloma, prispevek pa si je mogoče ogledate na naslednji povezavi od 9:12 do 12:31.

M SORA in ReWin v Točki preloma

Please reload

ReWin

Projekt ReWin je namenjen razvoju in končni komercializaciji lesenih oken iz odsluženega lesa, s poudarkom na odsluženih lesenih tramovih. Z operacijo se bo zmanjšala količina odsluženega lesa, ki se ga odloži na deponije ali se ga porabi za sežig. Lesu bo zagotovljen nov cikel življenjske dobe s čimer se vsaj za enkrat podaljša skladiščenje CO2. Definirani bodo ključni viri odsluženega lesa, razvite bodo tehnološke rešitve za uporabo takšnega lesa in v sodelovanju z inštitucijami znanja razviti postopki za izdelavo oken iz odsluženega lesa s poudarkom na definiranju kontaminacije odsluženega lesa, fizikalnih lastnosti lesa in ustrezni površinski obdelavi takšnih izdelkov. Projekt ReWin je sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Mogoče vas zanima tudi...

Oddajte odslužen les v krog ponovne uporabe

September 26, 2019

Windows in saunas

April 23, 2019

Okna v savnah

April 23, 2019

Uporaba novih tehnologij v razvoju oken – 3D tiskalniki

November 26, 2018

1/8
Please reload

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

msora_logo_white
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door

© 2017  M SORA   www.m-sora.si

Zastavi vprašanje
Facebook

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

Kontakt