Okna prihodnosti

Kako bodo izgledala okna v prihodnosti? Kako bodo spreminjala naš pogled na svet in kako ga bomo skupaj z njimi spremijali mi? Vse to in še več odkrijte tukaj...

November 16, 2018

Prezračevanje je ena izmed glavnih funkcij okna. Z njim v prostoru zagotavljamo primerne vrednosti vlage in kakovosti zraka. Z uporabo prostora in bivanjem človeka v njem se viša raven vlage in koncentracija onesnaževal v zraku, ti pa zaradi odsotnosti prezračevanja ali njegovega neustreznega izvajanja povzročata nastanek plesni na eni strani in slabše splošno počutje in stanje človeka.

Plesen in visoko vlago v prostoru običajno zaznamo hitreje kakor slabšo kakovost zraka. Te se zavemo prepozno - ko nas začne boleti glava, soočamo se z dražečimi očmi, kašljem in drugimi podobnimi kazalniki. Vzdrževanje ustreznih pogojev v prostorih je pomembno tudi v odsotnosti ljudi, da se odstranijo emisije stavbe in druge škodljivosti.

Za avtomatizirano upravljanje stavbnega pohištva je potrebna nadgradnja in oprema okna z motoriziranim odpiralom ter senzorjem za zaznavanje položaja v katerem se okno nahaja. V prostoru je za pridobivanje realnih podatk...

September 24, 2018

Ste bili kdaj v dilemi kakšen večerni film izbrati in ste si pomagali z IMDb-jem ali Netflix-om? Ste preko Amazona kupili knjigo, ki vam jo je ta predlagal? Ste na Youtube-u poslušali glasbo, ki vam jo je ta ponudil? Ste zamujali na sestanek in vas je iz zagate s prometnimi zastoji rešil Googlov zemljevid? Vam poštni predal uspešno ločuje spam od navadne elektronske pošte? To so vsakdanje stvari za katerimi se skriva skrivnostni svet umetne inteligence (UI), ki ga s pridom uporabljajo naši vsakdanji spremljevalci kot so Facebook, Twitter, Google, Instagram, Amazon, Apple, Airbnb, Pinterest, Uber, Microsoft, IBM, Intel in mnogi drugi..

Osnovni cilj umetne inteligence (ang. Artificial intelligence ali AI) je razviti tehnologijo, ki bo napravi ali stroju omogočala posnemanje človeškega razmišljanja. Pri tem so ključna štiri področja inteligence: vizualna (oblike, obrazi, prstni odtisi …), govorna (prepoznavanje in sestavljanje govora), mani...

March 14, 2018

Zakaj 4.0?

Verjetno oznako 4.0 največkrat povezujemo s pojmom Industrija 4.0. V njenem primeru gre za četrto industrijsko revolucijo, katere ključni poudarki so internet stvari, infrastruktura v oblaku in oblačne rešitve, velika količina podatkov, umetna inteligenca, algoritmi, veriženje podatkovnih blokov, obogatena resničnost, tovarne prihodnosti … Lesena okna še niso bila »številčno« razvrščena kot industrijske revolucije,  glede na njihov zgodovinski razvoj pa jih prav tako lahko uvrstimo v štiri okvirje, pri čemer se nahajamo na vstopu v njihovo četrto obdobje.

Okna že od samih začetkov služijo ključnemu namenu – prehodu svetlobe v notranjost prostorov. Zgodovina in razvoj lesenih oken sta v veliki meri povezana z razvojem ravnega stekla, ki to omogoča. Prvotno obdobje zgodovine lesenih oken (Lesena okna 1.0) sega v čas pred 16. stoletjem, ko so bila okna nezastekljena in fiksna. Line so bile bodisi prazne ali pa prekrite s krpami, p...

February 16, 2018

Napovedovanje življenjske dobe že od nekdaj vznemirja raziskovalce, pa najsi bo to napovedovanje življenjske dobe ljudi, naprav ali materialov. Eden izmed najpogostejših strahov kupcev lesenih oken je strah pred obnavljanjem premaza, ki prekriva lesene dele okna, ta pa primarno izvira iz estetskih in v drugi vrsti iz funkcionalnih razlogov. Strah vsekakor ni odveč, saj je površinski premaz lahko v precej primerih posredni krivec za tako estetsko, predvsem pa funkcionalno spremembo na slabše.

Ob poškodbi ali izrabi premaza (slednja je ob uporabi modernih premazov malo verjetna) pride do spremembe vlažnosti lesa, ki je osnovni material okenskih okvirjev in kril. Visoka vlažnost lesa (npr. nad 25 %) je njegov največji sovražnik, saj ustvarja primerne pogoje za začetek razkroja lesa, ki dolgoročno vodi v propadanje lesenih delov oken in posledično do konca življenjske dobe lesenega okna. Ker se razkroj lesa nemalokrat dogaja pod premazom, je...

January 15, 2018

Funkcija stekel v oknih se z leti močno spreminja in pridobiva neslutene razsežnosti ter za uporabnika vse večjo vrednost. Če so do pred 20 let imela stekla zgolj funkcijo zagotavljati dotok svetlobe v prostor, je vloga stekla danes že precej večja, prihodnost pa nakazuje, da bo steklo eden pomembnejših materialov v stavbnem ovoju ter v interierju.

Večina osnovnih funkcij stekla smo do sedaj že spoznali: toplotna prehodnost (Ug), prepustnost sončne energije (g), prepustnost svetlobe (LT), zvočno izolativnost (Rw). Na žalost ne moramo sestaviti stekla, ki bi imelo vse zgoraj naštete parameter optimalne, saj se največkrat med seboj izključujejo. Torej, ne moremo imeti stekla z visokim faktorjem prepustnosti sončne energije (g) v kombinaciji z najnižjo toplotno prehodnostjo (Ug), ki je trenutno na voljo na trgu. Prav tako želja po večji zvočni izolativnosti stekla (Rw) običajno zahteva lepljena stekla, ki pa zmanjšujejo prepustnost svetlobe...

December 1, 2017

Metoda Končnih Elementov (MKE) je numerična metoda, ki se uporablja za reševanje kompleksnih inženirskih problemov. Značilna področja, ki vključujejo MKE, so strukturna analiza, prenos toplote, in pretok tekočin, vse pa imajo pri razvoju oken pomembno vlogo.
 

Kompleksne fizikalne težave je mogoče simulirati s prilagojenimi numeričnimi modeli. Vsak model je razdeljen na manjše preproste dele (elemente) končnih dimenzij z določenimi mehanskimi lastnostmi. Formulacija metode končnih elementov nekega problema je izražena s sistemom enačb. Preproste enačbe, ki predstavljajo te končne elemente, se nato združijo v večji sistem linearnih enačb ali t.i. matrike togosti, ki jo je treba rešiti, da dobimo rešitev diferencialne enačbe.

Primerjava med MKE (levo) in fizičnim modelov (desno) lesenega okna (legenda prikazuje pomik v mm pri določeni obremenitvi)

V zadnjih letih je MKE z razvojem numerične programske opreme in računalnikov našla nove aplika...

September 25, 2017

Okno kot ga poznamo nas v prvi vrsti asociira na zastekljeno odprtino v steni, ki jo po potrebi odpiramo ali zapiramo v želji, da si izboljšamo bivalno počutje v prostoru. V splošnem vse to počnemo sami – ročno. Poznamo sicer tudi avtomatska odpirala in zapirala vendar njihovemu delovanju ne bi mogli reči ravno »pametno«. Ste kdaj odšli na izlet, medtem je začelo deževati, vi pa ste doma pozabili odprto okno. Bilo bi lepo, če bi lahko okno zaprli kar na daljavo. Si predstavljate, da bi tako nadzorovali vsa vaša okna kar preko aplikacije oz. daljinskega upravljalnika in jih zjutraj odprli ter prezračili stanovanje, potem pa bi jim kar iz službe naročili naj se zaprejo? Nič nemogočega.

Če poenostavimo, za takšno delovanje potrebujemo električno omrežje in dve glavni komponenti. Pametni centralni sistem na katerega so preko brezžičnega ali kabelskega omrežja povezane končne naprave. Te so lahko televizija, hladilnik, pečica in drugi gospodi...

Please reload

Mogoče vas zanima tudi...

Oddajte odslužen les v krog ponovne uporabe

September 26, 2019

Windows in saunas

April 23, 2019

Okna v savnah

April 23, 2019

Uporaba novih tehnologij v razvoju oken – 3D tiskalniki

November 26, 2018

1/8
Please reload

M SORA d.d. je podjetje z dolgoletno tradicijo. Njeni začetki segajo v leto 1948, ko je bila oblikovana kot zadruga. Mizarsko podjetje se ji je pridružilo leta 1985 in s tem zasadilo osnovo današnjega uspešnega podjetja poznanega predvsem po izdelavi lesenih in les-alu oken in vrat. Podjetje (brez hčerinskih podjetij) ima 180 zaposlenih in je razdeljeno v tri glavne enote: Mizarstvo, Norica (dobavitelj in zastopnik številnih materialov potrebnih za izdelavo oken) ter Trgovine (trgovine z živili, trgovine z gradbenim materialom). 

 

msora_logo_white
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
Panoramic window
Wooden sliding door
Wooden sliding door
_KMB1968R-0915
Wooden sliding door

© 2017  M SORA   www.m-sora.si

Zastavi vprašanje
Facebook

M Sora d.d. - MIZARSTVO

Industrijska ulica 13

4226 Žiri

T: 04 50 50 200

E: okna@m-sora.si

 

Kontakt